söndag 27 februari 2011

Det är ingen slump

Finalerna i Futsal-SM har avgjorts i Göteborg. I båda flickklasserna var det två Stockholmslag som möttes i finalen. Hammarby, som var de som slog ut dotterns lag i SM-kvalet, vann F17-finalen över AIK. Hamamrby var även i final i F15, men där forlorade man på straffar mot "ärkerivalen" Värtan.

Det är ingen slump att Stockholmslagen går långt i SM. Det var tredje året i följd som ett lag från huvudstaden vann  F17-klassen. När det gäller F15 är det ännu "värre", där har Stockholmslag vunnit sedan 2004. Varför är det så?

En faktor är naturligtvis att man har ett stort urval, man är naturligtvis det största fotbollsdistriktet i Sverige. Till viss del handlar det även om att ett framgångsrikt lag kan locka till sig de duktigaste tjejerna i trakten vilket gör att laget blir ännu starkare. Men det handlar om mer än det...

Som jag ser det är den viktigaste faktorn till Stockholmslagens framgång att det finns en bredd på toppen. Man kan inte värva ihop ett topplag och hålla nivån om man inte regelbundet får möta andra lag på rätt nivå. Att möta lag på rätt nivå gäller oavsett om man är bäst i Sverige eller sämst i Uppland, mot rätt motståndare kan man utvecklas på match. Mot fel motståndare, för bra eller för svaga, ger inte matchen mycket alls.

Jag är rätt trött på alla som tycker att det viktigaste för flick- och damfotbollen är att "tjejerna fortsätter spela flickfotboll längre". Ja, det är viktigt att den möjligheten erbjuds och ur ett socialt perspektiv är det jättebra. Men, ur ett perspektiv där lovande unga fotbollstjejer skall få chansen att kanske bli elitspelare, då är det viktigaste att "tjejerna fortsätter spela fotboll på rätt nivå längre". Tyvärr är det i Uppland låg nivå på de äldre flicklagen, vilekt gör att duktiga yngre tjejer måste upp tidigt i damfotbollen alternativt flytta. Stockholm verkar vara det enda distriktet i Sverige där man har tillräcklig bredd och spets för att kunna erbjuda den möjligheten.

Grattis Hammarby till SM-guldet!

1 kommentar:

  1. jag tror också att resten av Sverige inte är lika förtjusta i denna form av så kallad fotboll som man verkar vara runt Stockholm ,vilket jag bara kan hålla med om.
    Alla i Sverige tycker att vi har för dåliga målvakter med fötterna och vad gör man då ?
    kommer med en modell av inneboll där dom inte får använda fötterna den mesta av tiden .Nä tillbaks med planken inne då gynnar man dom som kan spela ,som det är nu med dom 2 modeller vi har gynnar dom bara dom sämre lagen.
    Bollen är ju för fan mer utanför planen än på...

    SvaraRadera