onsdag 2 februari 2011

Borde väl inte vara någon konst(-gräs)

I vår kommun finns det bara en konstgräsplan, eller egentligen två men det återkommer jag till. Inför varje vintersäsong gör kommunen en prioriteringslista baserat på vilken division de olika föreningarnas seniorlag spelar i. Det innebär att den enda "elitklubben", för närvarande i division 2, hamnar på plats ett. Därefter kommer de två herrlagen i division 4 tillsammans med damlaget i division 3, vilket anses vara jämförbart, osv. Med i rangordningen finns även elitlagets juniorer och äldsta pojklag, med anledning av att de skall spela i "juniorallsvenskan" respektive "pojkallsvenskan" (låter finare än det är, totalt ca 100 lag är med i de olika serierna i pojkallsvenskan).

Ingen har hittills kunnat förklara hur prioriteringslistan skall styra fördelningen av tränings- och matchtider, annat än att man prioriteras mer ju högre upp man befinner sig. Hur det kopplas till antalet ttäningstider eller vilka tider man får är det ingen som vet. Dessutom är det så att all ungdomsverksamhet (utom elitklubbens äldsta pojklag) helt saknas i prioriteringen.

Kanske är det rätt? Kanske skall man främst möjliggöra för seniorlagen att träna vintertid, eller skall man satsa på ungdoms- och breddfotboll på en plan som faktiskt betalas med skattemedel (intäkterna motsvarar knappt driftskostnaden, investeringen har kommunen tagit). Och i den mån som ungdomsverksamhet skall förekomma på planen, borde det då inte vara självklart att alla föreningar ges samma möjligheter? Till saken hör även att elitklubben har en egen konstgräsplan, 7-manna, som de använder främst för sina ungdomslag. Övriga föreningar hänvisas till inomhushallar på vintern, problemet är bara att det knappt finns några tider där pga vintersporter som handboll, basket och innebandy.

Nu visar det sig även att elitklubben har fått betydligt fler, och bättre, tränings- och matchtider än den breddförening jag alltid arbetat för. Bara under april har de fler matcher inbokade på lag födda 96-98 än vår förening fått under hela perioden februari-april. Dessutom är de flesta av våra matchtider lagda kl. 19.00-21.00 på söndagar, vilket måste vara den mest eftertraktade matchtiden av alla (hur gör man en smiley så att alla 100% säkert förstår ironin?).

Nästa vecka skall vi träffa kommunen och diskutera detta, samt frågan om var en ny kommande konstgräsplan skall placeras. Såvitt vi förstår har tjänstemännen på kommunen gått emot förre fritidschefens förslag. Han ville att den skulle placeras på den anläggning där vår förening bedriver merparten av sin verksamhet, där dessutom både 11-mannaplanen och 7-mannaplanen snart är obrukbara pga obefintligt kommunalt underhåll. Förslaget nu är tydligen att den skall byggas på den anläggning där elitklubben bedriver merparten av sin verksamhet. Det är nog logiskt, jag vet bara inte på vilket sätt...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar