torsdag 28 juli 2011

Stavhopp

Helt plötsligt känns DN-galan intressant. Svensk friidrott har en generationsväxling efter de framgångsrika åren med Kajsa Bergqvist, Stafn Holm, Christian Ohlsson, systrarna Kallur och Carolina Klüft. Men efter Angelica Bengtssons framfart i junior-EM tänker i alla fall jag att sitta framför TV:n i morgon kväll.

Hon ger ett så underbart intryck av ödmjuk kaxighet, minns bara hennes tacktal på Idrottsgalan i vintras när hon fick pris som årets nykomling: "mycket vill ha mer så jag hoppas vi ses igen". Hon beskrivs, och beskriver sig själv, som väldigt blyg men har också sagt i intervjuer att om hon känner att hon är bra på något vill hon gärna visa andra att hon är det.

Aftonbladet skriver i dag att hon även kommer att åka på VM i år. Annat var det när hon slog igenom 2009, då tillät hennes dåvarande klubb IFK Växjö henne inte att åka till senior-SM med motiveringen att hon var för ung. Det blev bara deltaganda i F16 på ungdoms-SM, där hon vann på 4,37. Tvåan, Michaela Meijer, hoppade 4,03 och för en tredjeplats räckte det med 3,13. Michaela Meijers klubb, Örgryte IS, hade en annan inställning än Annicas, så hon fick hoppa på senior-SM med resultat att hon vann tävlingen på 4,10.

Ingen av de unga tjejerna tilläts heller vara med i seniortävlingen på Finnkampen eftersom friidrottsförbundet har som policy att deltagare under 18 år tävlar i ungdomsklassen där. Jag kan möjligen förstå förbundets sätt att resonera, däremot har jag väldigt svårt att förstå klubbens sätt att resonera. Det känns som ett bra sätt att lotsa fram talanger, förbjuda dem att tävla i seniortävlingar trots att de är överlägset bättre än de äldre deltagarna. (Jag hoppas ni förstår att jag är ironisk....)

Efter strulet med IFK Växjö valde Angeliva att byta klubb, till Hässelby SK. Utöver en lite bättre inställning till tävlandet erbjöd de även en ekonomisk satsning på henne. Oavsett idrott gäller det att se om sitt hus. Gräset är visserligen inte alltid grönare på andra sidan, men ibland är det nödvändigt att byta gräsmatta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar