måndag 18 juli 2011

Är detta damfotbollens verkliga genombrott?

Dagen efter VM-finalen och dotterns lag startar upp träningarna igen, det är dags att gå vidare från VM-festen. Alla har pratat damfotboll i ett par veckor, kan svensk fotboll utnyttja det? Med en OS-plats nästa år och hemma-EM året därpå finns alla möjligheter till att behålla intresset för landslagsfotbollen. Det gäller att börja trumma ut försnacket om EM på rätt sätt, och i rätt tid.

Efter VM-silvret 2003 fick damfotbollen ett uppsving, men då lyckades man inte bygga vidare på det intresset. Visst, det tillkom ett antal tjejer som började spela fotboll men intresset hos media och publiken svalnade snabbt. Hade inte Marta dragit storpublik på alla bortamatcher för Umeå hade publiksiffrorna rasat än snabbare. Nu är damfotbollen mognare, det finns fler länder på världskartan även för klubblagsfotbollen - Tyskland, Frankrike och inte minst USA. Även i England har det startat en ny halvprofessionell liga. Kan vi behålla VM-intresset även för Allsvenskan och bygga vidare på det inför EM?

Gårdagens VM-final blev en riktig fotbollsfest, trots att första halvlek kanske inte var så TV-vänlig. Då fick vi se ett urstarkt USA mot ett passivt, försvarsinriktat Japan. Mycket bra fotboll, men inte i närheten av den dramatik som vi skulle få se under resten av matchen. Andra halvlek och förlängningen är underbar TV-underhållning och straffläggningen blev mer än lovligt spännande. Grattis Japan till VM-guldet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar