onsdag 24 augusti 2011

Bättre att inte gå upp?

Nu har Svenska Fotbollförbundet lagt fram ett förslag om nytt seriesystem för damfotbollen från och med 2013. Förhoppningen är att det, tillsammans med övergångsbestämmelser, kan klubbas på höstens representantskapsmöte. Förslaget innebär en rejäl minskning av lag i de övre divisionerna.

Allsvenskan bantas från 12 till 10 lag med tre inbördes möten. Kanske skulle jag hellre sett att man spelat en grundserie med dubbelmöten och sedan en "mästerskapsserie" respektive "nedflyttningsserie" med dubbelmöten för de fem övre respktive nedre lagen i tabellen. Norrettan och Söderettan slås ihop till en enda division ett med 14 lag, vilket innebär att nuvarande 36 "elitlag" bantas till 24 enligt förslaget.

Även division 2 bantas rejält, från 9 serier till 6. Visserligen ökar man på antalet lag i serierna till 12 från 10, men det innebär ändå en minskning med 18 lag. Förslaget innehåller även att "fjärde serieledet" bantas från 27 serier till 18. Det är här det börjar bli riktigt intressant ur lokal synvinkel eftersom det handlar om division 3.

I dagsläget är division 3 den högsta serien på distriktsnivå, alla distrikt har en (i vissa fall flera) egen serie. Med endast 18 serier måste det innebära regionala serier. Skall administrationsansvaret för dessa flyttas över till Svenska Fotbollförbundet, eller kommer distrikten tvingas till att samordna regionala serier? Hur som helst bantas även här det totala antalet lag. Om vi räknar med att alla nuvarande division 3 serier har 10 lag (som i Uppland) och de nya kommer att ha 12 lag går vi från totalt 270 till 216 lag.

Jag tycker förslaget är bra, det behövs en bantning av antal lag i de högre serierna för att skapa tillräcklig hög kvalitet på fotbollen. Det skall dock bli spännande att se hur man tänkt sig övergången. Fotbollen har två principer som man alltid eftersträvar att hålla:
1) Man skall alltid veta vad man spelar om
2) Lag som vinner en serie skall ha möjlighet till uppflyttning

Det krävs ingen större tankeverksamhet för att räkna ut att Allsvenskan 2013 antagligen kommer bestå av de 8 främst placerade säsongen 2012 samt de två seriesegrarna från division 1, det är svårare att gissa hur övriga serier kommer bemannas. Skall några lag från division 2 erbjudas möjlighet, via kval, att gå upp i nya division 1 lär det bli ganska få lag från Norr- och Söderettan som behåller sin divisionsstatus till 2013. Med fyra lag som ramlar ur Allsvenskan och möjligen tre platser för uppflyttning lär man behöva vara topp 5 i serien för att inte bli nedflyttad, med en sits där inga platser garanteras för uppflyttade lag (får kvala mot lag från ettan) "räcker det" med att vara på övre halvan för att bli kvar i ettan. Klarar Danmark/Sirius det första året, eller vore det bättre att missa uppflyttning i år för att gå upp nästa säsong?

Antagligen blir det lika svårt att hänga kvar i division 2, även där är det många lag som skall sållas bort. Hur det sedan kommer att se ut till division 3 är omöjligt att sia om, jag hoppas det snart kommer ett förslag på hur övergångsåret skall se ut. Troligen kommer inget att presenteras förrän efter årets säsong är avgjord, man vill inte att kommande förändringar skall riskera att påverka den pågående säsongen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar