onsdag 13 april 2011

Serieförändringar F97

UFF:s styrelse godkände önskemålet om att banta serieprogrammet för F97 till en enkelserie, vilket skulle ge 11 matcher per lag i stället för (överdrivna) 22 matcher. I dag kom besked att Sunnersta dragit sig ur serien, vilket gör att bara 11 lag återstår. Jag fick redan i helgen höra att de verkade ha problem med att få ihop lag då de inte kunnat boka in sin DM-match ännu. Jag såg i dag att de även lämnat w.o. i DM-spelet, liksom även deras F96 lag gjorde den gångna helgen.

Vart är vi på väg? Vart tar alla spelare vägen? Som det verkar nu är det GUSK, Vaksala, ESK och Fanna som har rejält med spelare i åldersgruppen, övriga föreningar får kämpa hårt för att ens få ihop lag. Och detta gäller inte bara F97. I år är det, än så länge, 150 flicklag som deltar i seriespel från flickor 10 till 16 år. För fem år sedan (2006) var den siffran 233 lag. Det gör att vi tappat 36% av antalet flicklag på bara 5 år!

Tappet är störst på 11-mannasidan (och 9-manna), där är minskningen 43%. När det gäller 7-manna är minskningen "bara" 23%. Förbundet driver en del aktiviteter under parollen "få fler att spela fotboll längre", antagligen är det snart dags att börja jobba för att "få fler att ens prova på fotboll". Jag har ingen enkel lösning på problemet, det är för komplext och orsakerna till minskningen av antal lag (och ännu viktigare, antal spelare) varierar från förening till förening. Några saker som jag tror skulle kunna bromsa den nedåtgående trenden är dock mer samverkan mellan olika föreningar, tydligare profilering hos föreningarna och mindre fokus på spelares födelsedatum.

Helt klart är i alla fall att detta är ett problem, men det verkar inte som om vi i fotbollsuppland är vakna nog för att ta tag i det ännu....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar