fredag 20 maj 2011

Ett ord i Debatten

Nu har jag sett gårdagens diskussion i Debatt angående det avstängda ungdomslaget i Malmö, tur att det finns SvT Play. Som så ofta så har "alla" rätt i sin uppfattning, man kan se på allt ur olika synvinklar. Som jag ser det är det naturligtvis jättesynd om grabbarna som blir uteslutna ur en serie, då det inte är de själva som betett sig illa. Samtidigt kan man undra, om ingen domare vågar döma laget med dessa föräldrar vid sidlinjen så blir det väl inga matcher heller? Det verkade i alla fall som att alla var ungefär överens om vad som inträffat, även om man inte var helt överens om vad som initierat det som hände.

Problemet måste ägas av FC Rosenborg. Man har uppenbarligen missat i utbildningen av sina spelarföräldrar eftersom dessa betett sig som de gjorde. Som jag förstod av den domaransvarige på Debatt skedde det incidenter vid två matcher i följd för laget? Då hade det definitivt funnits möjlighet för lagets ledare, eller andra sansade föräldrar, att prata med de felande föräldrarna om att ändra sitt sätt att agera. Var detta lagets första matcher någonsin, eller har man kunnat se liknande beteende hos dessa föräldrar redan tidigare?

Varje lag och varje förening måste ta ansvar för hur spelare, ledare och föräldrar beter sig i samband med matcher. Såvitt jag förstår har även Skåne anammat "Nolltolerans", där det finns tydliga exempel på vad som är olämpligt uppträdande.

Representanten för FC Rosengård sa att man kände sig förföljda och ifrågasatte det faktum att man måste ha matchvärdar vid kommande matcher. Han sa att det viktiga var att inte barnen drabbades, då är det väl bra om man kan undvika det genom att ha matchvärdar? Jag tycker det vore ett ypperligt tillfälle för styrelsen att få en bättre bild av hur det ser ut, gå ut och var matchvärd en helg. Sedan kan man titta på hur man skall göra för att förbättra föräldrautbildningen för att undvika liknande problem i framtiden. Målsättningen från klubben måste väl ändå vara att alla inblandade - egna spelare, motståndare, domare och alla i publiken - skall kunna uppleva allt det positiva som fotbollen erbjuder?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar