söndag 27 oktober 2013

Final i Upplandscupen (dam)

Jag hade äran att få vara prisutdelare efter dagens final i Upplandscupen mellan Fanna BK och ESK, två Enköpingsklubbar. Trots dålig marknadsföring innan var det välbesökt på Enavallens läktare, men man undrar varför lokaltidningen Enköpings Posten inte hade ett ordentligt "inför-reportage" när det spelas final mellan traktens två bästa damlag?
Fanna var farliga på sina hörnor
Matchen blev tyvärr väldigt tråkig. Fanna hade mest bollinnehav men väldigt svårt att omvandla det till konkreta målchanser. Man fick ett antal hörnor som alla blev mer eller mindre farliga då ESK hade väldigt svårt att försvara sig mot dem. Lite märkligt är att man inte gjorde någon förändring i försvarsspelet i andra halvlek heller...
Fanna kvitterar till 1-1. Efter hörna....
ESK hade två bonusstraffar och valde att de den första efter 20 minuter. Målvakten försökte störa straffskytten genom att röra sig på linjen men till ingen nytta, straffen säkert slagen i ena hörnet. Fanna kunde kvittera innan halvtid efter en hörna. Precis innan halvtidsvilan drog en Fannaspelare på sig ett rött kort, först efter ett gult pga upprepade förseelser och några minuter senare ett andra gult efter att helt enkelt ha sprungit ner en motståndare.
Andra gula kortet = rött kort
Fanna var många gånger småfula i närkamperna med knuffar och sena sparkar på motståndarfötter. Kanske är det något man "lär sig" i division 1, men när domaren håller sig till regelboken blir det många frisparkar emot laget, något som Fannadelen av publiken hade svårt att acceptera.
Bra läge för Fanna i början av andra halvlek
I andra halvlek var det ESK som startade bäst, antagligen stärkta av det numerära övertaget. Spelet var tyvärr lika dåligt som i första halvlek, med många långbollar och bortslagna passningar från bägge lagen. I många fall verkade det som om spelarna tyckte det var viktigare att bli av med bollen än att försöka få den till en medspelare.
Ett spräckt ögonbryn efter att ha nickat ihop
ESK skapade fler lägen för mål än Fanna men bägge lagen var svaga i sina avslut. Det var först när ESK tog sin andra bonusstraff som vi fick se nästa mål. Straff två gick precis till som straff ett - målvakten rörde sig på linjen och fick se bollen säkert slagen i samma hörn som första gången.

Med bara ett par minuter kvar av matchen kvitterade Fanna igen, återigen efter en hörna som inte ESK kunde få undan. Allt pekade mot förlängning när ESK på tilläggstid lyckades göra 3-2 efter en målvaktsretur.
ESK gör 3-2 på tilläggstid
Det kändes som ett oväntat slut på matchen, men det som hände därefter var ännu mer oväntat. ESK verkade tro att matchen var slut och var lite nonchalanta när Fanna startade spelet igen. En frispark på motståndarnas planhalva och en styrning på en försvarare så var det 3-3 med matchens sista spark!

I förlängningen blev spelet märkligt nog bättre, lagen slutade med långbollarna och började spela mer inom laget. Fanna kunde i den första förlängningskvarten göra 4-3 efter en soloprestation som avslutades med stolpe in. Det resultatet höll sig sedan till slutsignalen och Fanna kunde försvara sin titel i Upplandscupen.
Fannas segrande lag efter matchen

söndag 20 oktober 2013

Sista campen med F97

I helgen har jag varit på den sista campen för Upplandslaget F97. Efter en precamphelg, 7 camper och inte mist Elitlägret, återstår nu bara Cup Kommunal för laget. Först har vi en träningsmatch mot Södermanland, sedan skall vi i november åka till Borlänge för att möta Gestrikland och Dalarna.

Garanterat myggfritt på campen i helgen...
Förhoppningsvis leder gruppspelet vidare till slutspel i januari och semifinal i februari. Slutmålet är att få komma tillbaka till Halmstad och spela final under Elitlägret nästa sommar. Vi får se hur långt det räcker....

lördag 5 oktober 2013

Halvvägs till division 3

Jag har ju inte skrivit så mycket om min egen fotboll i bloggen, men jag är i alla fall målvaktstränare och assisterande i Upsala IF herrlag i division 4. Vi kom tvåa i serien och får därför kvala mot segrarna i division 4 Gotland om en plats i nästa års division 3.

I dag spelade vi första matchen, på hemmaplan, och kunde vinna med 5-1 vilket ger ett jättebra utgångsläge inför returen på Gotland nästa söndag. Jag vill inte ta ut något i förskott, men visst känns det som om vi är halvvägs till division 3...