söndag 27 januari 2013

Cup hela helgen

Jag har varit cupgeneral i helgen när Fanna BK arrangerade F96 Cup för sjunde gången. Cupen heter som den gör eftersom den startades av klubbens F96-lag men nu numera går den årligen för flickor 14, dvs i år var F99 målgruppen.

Den spelas inomhus på en fullstor 7-mannaplan som kan skapas i Idrottshuset i Enköping när man fäller upp väggarna mellan de tre inomhushallarna. Cupen spelas lördag-söndag och hälften av de deltagande lagen sov kvar i klassrum på gymnasieskolan precis intill Idrottshuset, övriga lag valde att åka hem över natten.
Tilltrasslad situation vid mål
Hammarby IF deltog för fjärde gången och lyckades vinna cupen för första gången. I finalen besegrades Gideonsbergs IF med 1-0. Totalt spelades 28 matcher under helgen.

Jag har huvudansvaret för cupen med föräldrar från två av Fanna BK:s lag som arrangörer. Som vanligt fungerade arrangemanget bra och flera lag kom och tackade för en bra cup. Efter att vi alla hunnit vila några dagar är det dags för ett avstämningsmöte och att ta sikte på nästa år igen....

lördag 19 januari 2013

Sista matchen

I dag var det dags för sista matchen med Upplandslaget F96. Eller rättare sagt, rent teoretiskt kunde det bli avancemang om man vann med minst fem mål mot Västmanland och att Västmanland sedan skulle slå Stockholm. Dottern började på bänken så att den andra målvakten också skulle få lite speltid.
Dottern på bänken. Eller i alla fall inte på planen...
Man fick en bra start och kunde ta ledningen med 1-0 men tappade till 1-1 i halvtid. Första halvlek var spelmässigt jämn, men i andra halvlek tog Västmanland över en del av spelet. Dottern fick komma in i halvtid, precis som hennes klasskamrat i Västmanland.
Upplands ende målskytt på fall
Hon fick göra en riktigt fin räddning på ett bra Västmanladsavslut men fick tyvärr även släppa in en boll som retfullt gick in precis i krysset. Uppland fick en riktigt bra chans att kvittera men spelaren som kom i läget fick inte riktigt ordning på fötterna vilket gjorde att avslutet gick på målvakten.

Totalt sett är dottern nöjd med helgen och sin insats, vilket hon har all rätt att vara. Tyvärr räcker inte laget som helhet till mot någon av motståndarna, framför allt inte mot Stockholm. Men det har varit en kul och spännande resa sedan den iskalla oktobersöndagen i Roslagsbro för drygt två år sedan, när tjejerna samlades för precamp. Faktum är att 9 tjejer från den söndagsprecampen var med nu i helgen, och 4 från lördagsprecampen. Några, som dottern, har varit med hela vägen, andra har kommit till eller försvunnit på vägen.

fredag 18 januari 2013

Matchens lirare

I kväll var det dags för slutspel i Cup Kommunal i Vinnarhallen på Bosön. Stockholm såg på förhand ut att vara en tuff motståndare, vilket också visade sig vara sant. Matchen inleddes med lineup där alla spelare presenterades.
Dottern vinkar till publiken
Stockholm startade matchen lite nonchalant och Uppland fick ett jätteläge med ett bra skott precis över ribban efter bara 44 sekunder. Efter det handlade första halvlek nästan bara om Stockholm. Uppland stod emot den tunga pressen i 20 minuter och fick då en frispark på mittplan och chansen till att dels få pusta ut en stund och kanske en möjlighet att skapa något offensivt. Tyvärr slogs bollen rakt på en Stockholmsspelare som startade en kontring som avslutades med ett lobbskott från kanten till 0-1. Bara två minuter senare kliver ingen in i press vilket ger en Stockholmstjej chansen att slå en hård låg boll mot bortre stolpen där en annan Stockholmstjej visar mer vilja än hela Upplandsförsvaret tillsammans.
En av flera Stockholmshörnor
Efter 0-2 lyckades man komma lite bättre i försvarspositionerna men gjorde fortfarande för många tveksamma och inte helt lyckade ingripanden. Innan halvtidsvilan kan Stockholm göra 0-3 när försvararen vid främre stolpen på en hörna sparkar ut bollen mitt i skottsektorn. Utöver målen har Stockholm ett ribbskott och ytterligare ett antal chanser där dottern får ingripa, bland annat ett närskott och ett riktigt bra friläge.

Ett par ändringar i halvtid, både av spelare och av attityd hos dem på planen, gav en bättre andra halvlek. Man klev in mycket bättre i duellerna och visade att man ville ha boll, men fortfarande var Stockholm tyngre och starkare i de flesta närkamper. Stockholm skapade fortfarande mest och bäst chanser, bland annat en ny boll i ribban, men Uppland stack upp några gånger. Tyvärr var Stockholmstjejerna oftast snabbare än motståndaren både i de offensiva och de defensiva löpningarna, vilket gjorde det jobbigt för Uppland. Av de fyra eller fem chanser man får till i andra halvleken är den bästa möjligheten ett friläge där målvakten hinner ut på bollen.
Friläge men målvakten hinner först
Stockholm lyckas få ytterligare ett mål, denna gång på straff, vilket fastställer slutresultatet till 0-4. Efter matchen blir det straffläggning för att få ytterligare en möjlighet att skilja lagen åt i händelse av att de skulle hamna på samma poäng och målskillnad i tabellen. Även här var Stockholm bättre och vinner straffarna med 1-4.

Efter matchen utsågs dottern till Upplands bäste spelare och belönades med en ryggsäck. Nu är det bara att bryta ihop och komma igen i morgon mot Västmanland. Vi hoppas att äventyret med Upplandslaget kan få sluta med en sista seger....

onsdag 9 januari 2013

Träningsupptakt och Upplandslaget

I går kväll satte säsongen igång på riktigt när jag hade träningsupptakt med UIF. Förutom att planen var väldigt hal, kändes allt bra. Det är riktigt skönt att vara igång "på riktigt".

Dottern åkte till Märsta i går för ett träningspass med Upplandslaget inför slutspelet i Cup Kommunal. Hon tyckte det var bra och ser nu fram emot en weekend på Bosön nästa helg.