söndag 30 september 2012

Serieseger

Inför sista bortamatchen, mot Tärnsjö, behövde dotterns lag minst en poäng för att säkra seriesegern. Man hade hyrt bus för att åka gemensamt och jag, liksom en del andra föräldrar, kunde också få plats på ditvägen. När matchen startade fick man en smakstart på den regnblöta och hala planen, 1-0 redan efter 25 sekunder.
Nära 2-0
 Man fortsatte sedan att dominera spelet och var nära ett par gånger innan man fick in 2-0. Tärnsjö stack upp i ett par anfall och lyckades i ett av dem få en ganska snällt dömd straff. Dottern gick rätt men nådde inte bollen, 2-1.
Straffreducering för Tärnsjö
 Innan halvleken är över kan man dock utöka ledningen två gånger, till 4-1 i halvtid. Känslan på läktaren är att det nog borde vara klart nu, bara inte Tärnsjö får ett mål för tidigt i andra halvlek.
Cheerleaders!
Publiken på läktaren, ledda av U-lagsspelarna, gör sitt bästa för att heja fram laget under hela matchen och lyckas bra med det. I andra halvlek kan man gå ifrån till 6-1 och seriesegern är klar!
Slutsignal
Segerglädje

Efter matchen får tjejerna guldhattar och varsin ros. Man har även köpt in T-shirts med guldtryck att ha på till kvällens segerfest.
Med guldhatt på!
Grattis till seriesegern och uppflyttningen till division 3!

lördag 29 september 2012

Grattis, Pia Sundhage!

Hedvig Lindahl måste operera korsbandet och riskerar missa EM. Tacksamt läge för Pia Sundhage. Det är väl uppenbart att det behövs en förändring på målvaktsplatsen i landslaget, en förändring som Dennerby inte vågade göra. Nu "tvingas" Pia spela in en annan målvakt med sikte på EM.

En riktig win-win situation, vi får den välbehövliga förändringen samtidigt som Pia inte behöver börja med att peta någon ur truppen. Grattis Pia (och Sverige)!

tisdag 18 september 2012

Landskamp i Ockelbo

I dag har jag varit i Ockelbo för att se F97-landslagets första landskamp. Jag hade en av mina ditriktslagsmålvakter, Emma Holmgren, i startuppställningen. Upplands andra landslagstjej, Filippa Angeldal, fick komma in med en knapp kvart kvar att spela.

Tyvärr fick vi se ett blekt Sverige förlora med 3-4. Man inledde skapligt bra, eller så var det bara norskorna som började lite tafatt. Sverige tog ledningen efter 7 minuter, men Norge vände till 2-1 genom två snabba mål i 20 och 22 minuten. Svensk kvittering i 35 minuten och nytt norskt ledningsmål i 37 minuten, innan Sverige återigen kunde kvittera i halvlekens sista minut.

Andra halvlek såg länge ut att bli mållös, men Norge kunde avgöra med bara 3 minuter kvar (+ 3 minuter tillägg). Det svenska försvarsspelet fungerade inte alls. Man satte dålig press på bollhållaren och gav Norge chansen att lyfta långa bollar över backlinjen, som stod både högt och passiv. Den enda svenska spelaren, i mitt tycke, som var riktigt bra var lagkaptenen Michelle de Jong.
Michelle de Jong, bästa svenska spelare i dag
Emma hade det tufft med fyra mål i baken. Hon kom lite fel i djupled ett par gånger, säkert påverkad av att backlinjen inte täckte de ytor de borde. Hon fick dock visa sin klass när hon säkert tog hand om ett par höga inlägg, samt gjorde bra räddningar på två norska skott.

Filippas inhopp lyckades inte ändra något i matchbilden. Hon skapade ett bra skottläge åt sig själv, men utan att få till bollträffen, annars var hon ganska osynlig i sitt inhopp. Förhoppningsvis får hon starta i torsdagens match och kan revanschera sig då, tillsammans med det övriga laget.

måndag 17 september 2012

3 poäng

Det blev seger borta mot UIF i näst sista seriematchen. Man började bra och hade full kontroll på både spelet och matchen den första kvarten. Då ledde man med 2-0, men när UIF kunde reducera på en hörna tappade man det mesta av spelet.
Glada UIF:are efter att man knölat in 1-2 efter en hörna
Man kunde sedan göra 3-1 innan UIF återigen kunde reducera före halvtidvilan. Värt att notera är att två mål från vardera laget kom efter hörnor.

I andra halvlek kunde man så småningom gå undan och vinna komfortabelt med 5-2, vilket ger fortsatt ledning i serien. Nu är det två veckor till sista matchen, där det räcker med oavgjort för att säkra seriesegern. Detta förutsatt att enda återstående hotet, Håbo, vinner sina två matcher fram tills dess. Skulle de tappa poäng är seriesegern redan klar.

tisdag 11 september 2012

Dramatiskt derby

Seriefinal och chans att säkra seriesegern när Håbo kom på besök. Dottern var tillbaka i målet efter att ha vilat ett par matcher pga sitt knä. Förutom att man bytte chanser med varandra precis i inledningen, tog dotterns lag kommandot i matchen och när klockan började närma sig halvtid kändes det som om man snart skulle kunna få till ett ledningsmål. Och mål blev det, men i "fel" målbur. På ett av få offensiva försök lyckades Håbo göra 0-1.

Strax därefter är det bud på kvittering, men Håbos målvakt går ut och bryter friläget. Med handen, utanför straffområdet. Målchansutvisning och frispark från bra läge. Den blir dock resultatlös och 0-1 står sig till halvtidsvilan. Det fanns de som tyckte att det var synd för matchen med utvisningen, men de visste inte vad som väntade i andra halvlek.
Bra frisparksläge efter målchansutvisningen
I andra halvlek fortsätter trycket för att kvittera, men på en kontring gör Håbo 0-2 med ett riktigt kanonskott. Dottern är på bollen men lyckas inte mota den. Matchen fortsätter på samma sätt, konstant press för att reducera och enstaka kontringsförsök. Man får till 1-2 men kommer inte längre, det blir för stressat i de lägen man skapar och utespelaren som tagit på sig målvaktströjan har fenomenal tur med de bollar som går på mål.
Hur man än försökte så studsade bollen inte rätt väg
Dottern får göra två fina frilägesingripanden mot slutet av matchen. Det ena är en situation liknande den där Håbomålvakten blev utvisad, men dotter går ut med benen på bollen i stället för handen. I det andra läget lägger hon sig och täcker målet snyggt och kan stoppa avslutet med benen.

Trots förlusten har man fortfarande allt i egna händer med två matcher kvar. Seger i nästa match så räcker det med oavgjort i sista omgången, förutsatt att inte Håbo tar in över 30 mål i målskillnad. Alternativt räcker det med att Håbo tappar poäng i någon av sina tre återstående matcher...

Slutligen stort beröm till domaren, den bästa jag sett denna säsong och antagligen någonsin i damfyran. Han höll en jämn och bra nivå, tjejerna fick gå in i närkamper och han blåste inte varje gång någon ramlade.

fredag 7 september 2012

Skolstart och distriktslag

Dottern verkar ha kommit igång bra på fotbollsgymnasiet i Västerås. Första veckan ägnade de sig åt teambuildingaktiviteter såsom bowling och kanotpaddling, men nu är de igång på riktigt och har även haft sina första fotbollspass.

I går kväll var det träningsmatch med Upplandslaget, vilket dottern prioriterade framför spel med sitt egna lag. De klarade sig dock rätt ok utan henne, seger med 13-2 och därmed chans att definitivt säkra seriesegern redan på söndag.

Upplandslaget spelade mot en kombination av Vaksala 2 och Vaksala 3 och vann med 5-2. Dottern fick spela en halvlek och skötte sig bra, även om det inte krävdes så många ingripanden från hennes sida.