söndag 29 april 2012

Seriepremiär

Jag har haft en fotbollsintensiv helg som avslutades med dotterns seriepremiär i Skuttunge. Både lördag och söndag morgon har jag observerat på F98-matcher. I dag bar det sedan direkt av till Uppsala för upptaktsmöte med de övriga i F98-teamet. Vi pratade om hur vi skall arbeta och fick en chans att lära känna varandra. Som avslutning på den träffen såg vi Sirius dammatch.

Jag avvek i halvtid för att hinna ta mig ut till Skuttunge i tid för dotterns seriepremiär. Båda lagen hade svårighet med att kontrollera bollen på naturgräset, även om det drabbade dotterns lag mest då Skuttunge spelade lite rakare spel. De hade också ett litet övertag i bollinnehav och två riktigt bra chanser på mål, dels ett löst skott mot krysset om dottern plockar, dels ett bra markskott precis i slutet av halvleken. Där hinner dottern ner och rädda och får hjälp av en medspelare att slå undan returen.
En Skuttungehörna i första halvlek
I andra halvlek får man en smakstart. Skuttunge slår en lång boll mot mål direkt på avspark, som dottern tar hand om. Med en lång utspark når hon en anfallare som släpper bollen vidare och pang så sitter ett skott i krysset, bara 32 sekunder in på halvleken.
Kamp om bollen
I andra halvlek spelar båda lagen ett likartat spel. Gräset inbjuder inte till småpassningar, så det blir ganska många långa bollar upp i banan. Skuttunge får två riktigt bra frilägen men dottern går ut och tar båda.

Rensning i försvarsspelet
Matchen slutar med seger 3-0, en riktigt bra start på seriespelet. Kul också för dottern att få hålla nollan när hon gör en så bra match.

onsdag 25 april 2012

Fotbollstisdag

Gårdagen blev fylld av fotboll. Först åkte jag med dottern till Västerås för att hon skulle prova på en träning med målvaktstränaren på Elitfotbollsgymnasiet där. Vi träffade rektorn på morgonen och avslutade med en god lunch efter träningen. Dottern var mycket nöjd med både träningen och lunchen, så nu har hon äntligen bestämt sig för skolvalet till gymnasiet.

Kvällen avslutades naturligtvis med den osannolika och fantastiska TV-matchen i Champions League. Jag har hela tiden trott att Chelsea skulle kunna gå till final, ännu mer så efter 1-0 på hemmaplan, men när Barcelona gör 2-0 mot ett decimerat Chelsea kan man bara hoppas på mirakel. Och miraklet kom!

I kväll avgörs vilka som blir finalmotståndare. Själv är jag på målvaktsträning och kan inte se matchen, men det spelar ingen roll vilka som går vidare. Det är lika svårt att möta Mourinhos Real Madrid som att möta Bayern Munchen på deras hemmaplan i finalen, men visst vore det en extra krydda om Chelsea ställdes mot Mourinho i finalen?

onsdag 18 april 2012

Match med Upplandslaget

I kväll spelade dottern träningsmatch med Upplandslaget. Man mötte Vaksalas F96-lag, kanske inte det tuffaste motstånd man kommer att möta i år. Dotterns knä är inte helt hundra ännu, men det verkade inte störa henne under den halvlek hon spelade.
Avvärjer ett anfall
Hon behövde bara göra ett fåtal ingripanden, jag vill minnas att det var två skottförsök mot mål och tre lägen där hon hann ut före en framrusande anfallare.

Tre mål i första halvlek följdes av ytterligare tre, sena, mål i andra halvlek. Jag tyckte att det saknades tempo i första halvleken, man tog för lång tid på sig med bollen och det var få som löpte för att göra sig spelbara. Det var bara de två yttermittfältarna som vågade skapa något framåt.

I andra halvlek var det mer fart i offensiven, delvis kanske på grund av att Vaksalatjejerna började mattas lite. Man bytte också in ett par nya spelare, vilket gav lite annat spel. Dotterns gamla lagkamrat från flicklaget, kom in på centralt mittfält och slog ett antal öppnande passningar, i första halvlek hade centrala mittfältarna bara vänt hemåt så fort de fick bollen. Man fortsatte också hitta offensiva luckor på vänsterkanten.

Allt som allt en rätt bekväm seger, faktiskt F96-lagets första. Nästa matchtillfälle blir på Enköpingslägret i Kristihimmelfärdshelgen. Som alltid var tjejerna trevliga och nyfikna på mina bilder, så för att möta efterfrågan lägger jag ut ytterligare en bild.
Wendela

lördag 14 april 2012

Vinterväder i Bålsta

Jag har varit på min första observationsmatch för F98, en DM-match mellan Håbo och Bälinge. Hemma i Enkköping var det 3 plusgrader och torrt när jag åkte, men ju närmare Bålsta jag kom ju kallare och regnigare blev det. Väl framme kunde jag konstatera att det var snötäcke på planen och en knapp plusgrad, så det var isregn som föll.

Matchen blev 40 minuter sen då man tydligen börjat röja planen alldeles för sent, dessutom kanske man inte var helt organiserade vilket bland annat gjorde att man lyckades dra in mer snö på ytor man redan skottat. Jag hjälpte till med lite förslag på hur de skulle effektivisera snöplogningen, annars hade det nog kunnat ta en stund ytterligare att få planen spelbar.

På grund av kyla och nederbörd hade jag inte möjlighet att föra så noggranna antecningar under matchen så jag fokuserade främst på Håbotjejerna, som spelade sin enda egentiga match mot ett flicklag då de numera är uppflyttade i damlaget pga brist på spelare. Bälinge hinner vi se fler gånger, de vann dessutom matchen och spelar därmed ytterligare minst en match i DM-spelet.

På hemvägen blev det varmare och torrare ju närmare Enköping jag kom igen. Det är bara 3,5 mil att åka, men det kändes som en helt annan klimatzon. Framför allt hade jag en helt annan klimatzon i bilen, med både kupévärmen och stolsvärmen på max. Trots det var jag fortfarande frusen när jag kom hem...

fredag 13 april 2012

Uppdatering

Det har inte blivit något bloggande på ett tag, det har egentligen inte funnits så mycket att skriva om. Dottern tränade i Västerås en gång förra veckan, det var tio veckor sedan sist. Tyvärr åkte hon på en vridning i knät när hon räddade en boll med foten, så det har bara blivit rehab på träningarna sedan dess. Nu till helgen är det träningsläger med ett antal träningspass och match inplanerat. Knät känns mycket bättre så det är tänkbart att dottern spelar matchen.

I dag kom dessutom antagningsbeskedet från Westerlundska gymnasiet. Även där har hon kommit in på Elitfotboll, så nu börjar det bli dags att bestämma sig var hon vill gå - Uppsala, Västerås eller Enköping (att flytta till Linköping ahr hon redan valt bort). Det skall bli intressant att höra om någon eller båda av de andra två tjejerna har kommit in på Westerlundska.

tisdag 3 april 2012

Nollan mot Tärnsjö

En U-lagsbetonad trupp åkte till Heby för match mot seriekollegan Tärnsjö. Inför matchen trodde jag nog att dottern skulle få en del att göra, men det blev inte så farligt. Det blev ett antal bollar på djupet, där hon nådde de flesta före anfallaren. Tärnsjö hade en boll i stolpen och två precis utanför, varav den ena från klar offside, som sina farligaste möjligheter.

Dotterns lag tog tidigt ledningen och hade nog gjort fler mål om man bara inte sprungit offside så ofta. Nu slutade matchen 1-0, vilket gjorde att dottern (liksom temperaturen) höll nollan.