tisdag 30 augusti 2011

Cup på gång

Nu har jag börjat skicka ut inbjudningarna till årets inomhuscup i januari. Vi har hållit cupen för flicklaget under namnet "F96 Cup" i fem år, nu har de blivit för gamla för att det skall finnas tillräckligt med intresserade lag för att hålla cupen. Därför har vi bestämt att cupen skall hållas för flickor 14 varje år, dvs i januari får F98-lagen spela "F96 Cup".

Det har hela tiden varit min plan att cupen skall "ärvas ned" när mina tjejer blev för gamla. Jag hade från början tänkt att F-15 var rätt åldersgrupp, för många lag det sista året som flicklag, men förra året visade att det blev svårt i kombination med SM-kval i futsal och att många tjejer smyger upp i damlagen redan i den åldern. Vi hoppas därför på F-14 som den perfekta målgruppen.

Det var riktigt kul att det bara tog någon timme innan första laget svarade att de ville vara med, ett lag vars F96- och F97-tjejer varit med i cupen tidigare. Räknar vi dessutom in Fanna, som hemmaklubb, så behövs det bara ytterligare 14 lag innan cupen är full. Det blir lite mer jobb än vanligt att bjuda in lag eftersom jag inte känner så många F98-lag sedan tidigare, för två år sedan var mer än hälften av platserna fyllda innan inbjudan gick ut...

söndag 28 augusti 2011

Tragisk händelse

Under eftermiddagen i dag nåddes jag av beskedet att det inträffat en tragisk olycka på Fanna IP. En belysningsstolpe, där även ett par reklamskyltar och matchuret sitter, hade vält och en femårig flicka hade träffats av den fallande stolpen. Enligt UNT är hennes tillstånd stabilt och inte livshotande.

Jag har pratat med flera personer som var på plats när det hände, varav en var med och hjälpte till att få loss flickan från under stolpen. Vad jag förstått hade hon gått och köpt glass i kiosken och var på väg tillbaks till sina föräldrar när det inträffade, hon hade helt enkelt oturen att vara på fel plats vid fel tillfälle.

Jag vet inte vem flickan är, men våra tankar i kväll är hos henne och hennes familj.

lördag 27 augusti 2011

Borde fått minst en poäng

Bortamatchen mot Rimbo började på sämsta möjliga sätt, men är man inte vaken från start kan det gå så. Redan efter 56 sekunder gjorde Rimbo 0-1.
0-1 alldeles för enkelt och alldeles för tidigt.
Rimbo har fördelen av medvind i första halvlek och har mest boll, även om det spelmässigt är ganska jämnt. Det skapas en del halvchanser åt båda håll, men inga riktigt farliga avslut på mål. På en hörna kan Rimbo utöka till 0-2 efter ett droppvolleyskott.
0-2 på ett lite tursamt skott efter hörna
Sidbytet i halvtid ger medvind i andra halvlek. Det blir även lite medvind spelmässigt. Drygt tio minuter in i halvleken kommer reduceringen och bara två minuter senare borde det vara kvitterat, men anfallaren får ingen träff alls på skottet ensam med målvakten. Hela halvleken blir en lång jakt på kvittering, men det räcker inte riktigt fram.
En tuff närkamp i jakten på kvittering
Dottern var tveksam till spel inför matchen, hon är rejält förkyld men med Iprenmannens hjälp kunde huvudvärken hållas borta i 2x45 minuter. Det märktes dock inget på hennes spel att hon var hängig, hon var bra med på det hon kan vara med på och tvingas till två rejäla räddningar i andra halvlek. Den bästa räddningen, ett friläge precis framför mål som hon blockerar, visar sig dock inte vara någon officiell räddning eftersom det kommer en sen avblåsning för offside efter att hon motat bollen.

Matchen slutar 1-2 vilket inte känns rättvist alls, men det är ju så enkelt att den om gör flest mål får de tre poängen. Nu gäller det bara att fortsätta ta fram samma fina spel och visa kämpaglöd i de återstående matcherna. Med lite mer tur, och lite bättre avslut, finns fortfarande chansen att hänga kvar i trean!

onsdag 24 augusti 2011

Bättre att inte gå upp?

Nu har Svenska Fotbollförbundet lagt fram ett förslag om nytt seriesystem för damfotbollen från och med 2013. Förhoppningen är att det, tillsammans med övergångsbestämmelser, kan klubbas på höstens representantskapsmöte. Förslaget innebär en rejäl minskning av lag i de övre divisionerna.

Allsvenskan bantas från 12 till 10 lag med tre inbördes möten. Kanske skulle jag hellre sett att man spelat en grundserie med dubbelmöten och sedan en "mästerskapsserie" respektive "nedflyttningsserie" med dubbelmöten för de fem övre respktive nedre lagen i tabellen. Norrettan och Söderettan slås ihop till en enda division ett med 14 lag, vilket innebär att nuvarande 36 "elitlag" bantas till 24 enligt förslaget.

Även division 2 bantas rejält, från 9 serier till 6. Visserligen ökar man på antalet lag i serierna till 12 från 10, men det innebär ändå en minskning med 18 lag. Förslaget innehåller även att "fjärde serieledet" bantas från 27 serier till 18. Det är här det börjar bli riktigt intressant ur lokal synvinkel eftersom det handlar om division 3.

I dagsläget är division 3 den högsta serien på distriktsnivå, alla distrikt har en (i vissa fall flera) egen serie. Med endast 18 serier måste det innebära regionala serier. Skall administrationsansvaret för dessa flyttas över till Svenska Fotbollförbundet, eller kommer distrikten tvingas till att samordna regionala serier? Hur som helst bantas även här det totala antalet lag. Om vi räknar med att alla nuvarande division 3 serier har 10 lag (som i Uppland) och de nya kommer att ha 12 lag går vi från totalt 270 till 216 lag.

Jag tycker förslaget är bra, det behövs en bantning av antal lag i de högre serierna för att skapa tillräcklig hög kvalitet på fotbollen. Det skall dock bli spännande att se hur man tänkt sig övergången. Fotbollen har två principer som man alltid eftersträvar att hålla:
1) Man skall alltid veta vad man spelar om
2) Lag som vinner en serie skall ha möjlighet till uppflyttning

Det krävs ingen större tankeverksamhet för att räkna ut att Allsvenskan 2013 antagligen kommer bestå av de 8 främst placerade säsongen 2012 samt de två seriesegrarna från division 1, det är svårare att gissa hur övriga serier kommer bemannas. Skall några lag från division 2 erbjudas möjlighet, via kval, att gå upp i nya division 1 lär det bli ganska få lag från Norr- och Söderettan som behåller sin divisionsstatus till 2013. Med fyra lag som ramlar ur Allsvenskan och möjligen tre platser för uppflyttning lär man behöva vara topp 5 i serien för att inte bli nedflyttad, med en sits där inga platser garanteras för uppflyttade lag (får kvala mot lag från ettan) "räcker det" med att vara på övre halvan för att bli kvar i ettan. Klarar Danmark/Sirius det första året, eller vore det bättre att missa uppflyttning i år för att gå upp nästa säsong?

Antagligen blir det lika svårt att hänga kvar i division 2, även där är det många lag som skall sållas bort. Hur det sedan kommer att se ut till division 3 är omöjligt att sia om, jag hoppas det snart kommer ett förslag på hur övergångsåret skall se ut. Troligen kommer inget att presenteras förrän efter årets säsong är avgjord, man vill inte att kommande förändringar skall riskera att påverka den pågående säsongen.

tisdag 23 augusti 2011

TV-drama

Oj, oj, oj, vad det blev dramatiskt i Malmös kvalmatch till Champions League Synd att det inte räckte riktigt ända fram...

söndag 21 augusti 2011

DM i regn

Dottern och jag tillbringade merparten av lördagen som publik på finalerna i ungdoms-DM, där hennes gamla flicklag spelade sin tredje raka final. I regnvädret tog de revansch på GUSK för förra årets förlust, segersiffrorna skrevs till säkra 4-1. Grattis tjejer!

fredag 19 augusti 2011

Sirap i klockan?

Strålande spel och 1-0 i första halvlek, jobbigt nervöst i andra halvlek och det kändes som om klockan aldrig skulle tugga fram till 90 minuter. Till slut gjorde den det och en viktig seger kunde bärgas.
Anna Larsson kunde äntligen spela igen (bilden från ett tidigare tillfälle)
Under första halvlek kunde laget spela ut motståndarna med ett fint passningsspel och bra rörlighet. Det gav flera bra möjligheter och ett snyggt nickmål av Anna Larsson. Dottern stod och frös i regnet och hade endast ett par långbollar och några tillbakaspel att jobba med.

I andra halvlek blev det jobbigare. I takt med att mörker och regn tilltog pressade Upplands-Ekeby på för att få till en kvittering. Redan tidigt i halvleken hade de två bra avslutsförsök och de fick ett antal farliga lägen på hörnor och frisparkar. I mitten av halvleken var det riktigt nära men dottern sträckte ut och lyckades styra undan bollen vid stolproten. Det skapades naturligtvis en del chanser även åt andra hållet, framför allt ett bra friläge där det borde blivit 2-0 men målvakten lyckades ta bollen från anfallaren.

Bredvid planen blev vi blöta och nervösa, det kändes som om klockan kröp fram. Precis vid 90 minuter fick laget en hörna, men motståndarna kunde vinna tillbaka bollen och starta en sista kontring. Lyckligtvis fick man stopp på bollen på mittplan och domaren kunde blåsa av matchen. Skönt!

onsdag 17 augusti 2011

Träningskväll med F95

I kväll har jag varit med på träningskväll med Upplandslaget F95. Man testade ett koncept med positionsanpassad träning under hela träningspasset och hade kallat in ett antal extra ledare för att göra det möjligt att genomföra träningen på ett bra sätt. Jag hjälpte till med målvakterna.

Det var en annorlunda träning mot vad man är van vid, det var mycket fokus på positioner och för målvakterna innebar det en rätt låg intensitet men desto mer teori. I de flesta övningar användes målvakten mest för att sätta igång spelet och sedan vara aktiv och arbeta så matchlikt som möjligt med sin position på planen.

För mig som ledare var det intressant att testa ett annorlunda träningskoncept och riktigt spännande, och lite nervöst, att få vara med och träna spelare jag inte haft kontakt med tidigare. Blir det fler tillfällen är jag gärna med igen!

Dottern var iväg till Västerås och tränade med VIK. Hon hade tydligen haft en riktigt intensiv och rolig träning där, jättekul.

måndag 15 augusti 2011

Inte riktigt nära

Steget efter Rex som ofta sprang ifrån försvaret
Det var inte riktigt nära borta mot Rex. Efter en svag inledning med flera Rexchanser kunde laget kontra in 1-0. Efter det jämnade spelet ut sig en stund, tills Rex först kunde kvittera och sedan rycka undan till 1-4 i halvtid.
Rex hade det mesta av spelet
Man hoppades på en bra andra halvlek och möjlighet att snygga till siffrorna lite. Man hade haft rätt om man varit Rexsupporter... Det ramlade snabbt in två ytterligare mål och då blev det ridå ner. Innan matchen var över hade Rex hunnit dra ifrån till 1-10.
Det var svårt att komma förbi Rexförsvaret
Dottern hade väldigt mycket att göra och gjorde det mesta väldigt bra. Hon skall inte ta på sig skulden till baklängesmålen, det är jobbigt när motståndarna får friläge efter friläge.
Nu får man ladda för matchen på fredag - hemma mot Upplands-Ekeby. Det är bara att bryta ihop och komma igen...

söndag 14 augusti 2011

Extra träningspass

Efter 7 träningspass på 5 dagar var det en mycket nöjd dotter som hämtades hem i går. I morse var det sedan dags för ett extra träningspass med klubblaget eftersom man inte spelar match förrän på måndag och tränaren tyckte att det blev för många dagar utan boll.

Dottern hade fått med sig lite tips och saker att tänka på från campen, framför allt hade hon snappat upp en del från Sofia Lundgren som lägger stor vikt vid även den minsta detalj. Skall vi döma efter dagens träning har veckan varit väldigt nyttig...

tisdag 9 augusti 2011

Linköping

Redan förra året åkte dottern en vecka till Linköping för att vara med på LFC Camp som arrangeras av Michael Bornehav i samarbete med Linköpings FC. Då åkte hon och en lagkamrat och deltog som utespelare på den mycket välarrangerade campen, där allsvenska spelare från LFC deltog som instruktörer vid nästan varje träning.

I går skjutsade jag dottern till Linköping för att delta som målvakt på årets camp. På träningspasset i går eftermiddag arbetade man med passning-mottagning-vändning med den äldre gruppen. Som avslutning spelade man smålagsspel och då fick dottern och en annan målvakt kliva in i mål.
Uppvärmning med att driva boll
Båda målvakterna hade fått beröm av tränaren, som normalt tränar Mjölby Södra dam i division 3, efter passet och senare på kvällen berättade Michael Bornehav för mig att tränaren varit mycket imponerad över dotterns målvaktsspel. I dag är det tänkt att Leif Eriksson, målvaktstränare i LFC, och Sofia Lundgren, landslagsmålvakt från LFC, skall hålla i målvaktsträningen.

Gårdagskvällen avslutades med att se Linköping-Kristianstad i Allsvenskan. Jag hjälpte till som chaufför till arenan och fick därför också se matchen, som slutade med seger 3-1 till hemmalaget.
Linköping-Kristianstad
Extra intressant var att se två landslagsmålvakter på planen och min åsikt om att det är dags att byta nummer 1 i landslaget förstärktes av det jag såg i gårdagens match.

lördag 6 augusti 2011

Skön seger

Efter ett antal motiga resultat blev det äntligen seger i dag. Det kändes att det var bra känsla i gruppen inför matchen och första halvlek spelade man riktigt bra.
Bra inställning i första halvlek
Tyvärr skapade man kanske så många riktigt heta chanser, men mot slutet av halvleken fick man äntligen in bollen vilket räckte till ledning 1-0 i halvtid.
1-0
I andra halvlek spelade laget inte riktigt lika bra och det blev 45 nervösa minuter för oss bredvid planen. Det blev fler riktiga målchanser i andra halvlek, för bägge lagen.
Håbos bästa chans i andra halvlek, bara ett par fingertoppar från öppet mål.
Till slut blåste domaren och vi kunde njuta av segern. En viktig seger både med tanke på tabellen och med tanke på att skapa positiv stämning inför kommande matcher.
Ett av flera bra ingripanden från dottern

torsdag 4 augusti 2011

Västerås

Eftersom dottern är enda målvakt i sin klubb har vi sett ett behov av att hitta någon ytterligare träningsmöjlighet. Dels är det både lättare och roligare att träna om det är flera målvakter som tränar tillsammans, dels har dottern känt att hon vill ha en äldre, mer rutinerad målvakt att träna med och lära sig av. Vi har därför varit i kontakt med Västerås IK om att träna med dem på onsdagar och i går var det dags för första gången.

 Dottern var nöjd efter träningen, hon tyckte hon fick ett bra mottagande och att träningen varit bra. Målvaktstränaren har egna spelarmeriter både från landslag och klubbfotboll på elitnivå. Dessutom var deras egna målvakt mycket duktig, perfekt som "förebild" för dottern på träningarna. Och även VIK tyckte det var bra att få en målvakt till på träningarna, vilket gör att alla blir vinnare.

måndag 1 augusti 2011

Positivt

Dotterns återbesök om knäet gick bra, hon fick klartecken att börja träna igen i lagom dos och lagom intensitet. Hon hade ingen värk efter gårdagens match, det är också ett tecken på att det går åt rätt håll. Dessutom utsåg lokalsport.nu henne till matchens lirare i gårdagens match!