torsdag 30 juni 2011

Sista träningarna

Nu har de sista två träningspassen avverkats. Målvakterna har nött på med fallteknik och igångsättning. Sista övningen var målvaktsmatcher, som hölls i högt tempo. Utespelarna hade ett till synes lugnt pass i morse.

På eftermiddagen var det bättre fart på spelarna när Cancan från SvFF ledde träningen, och även deltog aktivt själv. Nu återstår bara på sista matchen, mot Medelpad kl. 09.00 i morgon bitti.

onsdag 29 juni 2011

Positiv insats mot Göteborg

Om vi bortser från de första tio minuterna såg matchen mot Göteborg riktigt bra ut. Uppland spelade bättre och skapade mycket mer än man gjorde mot Värmland. I inledningen var det dock alldeles för mycket Göteborg och de fick snabbt 0-2, men Uppland vek inte ner sig utan ryckte upp sig. Under resten av matchen bedömer jag att Uppland hade ett svagt övertag.

Dottern, som spelade i dagens match, gjorde en rejäl miss på första målet och hade ytterligare ett par mindre lyckade ingripanden i matchinledningen. Men även hon spelade upp sig och gjorde en riktigt bra andra halvlek.

Göteborg kunde göra ett tredje mål innan Uppland äntligen fick till en välförtjänt reducering genom Fanny Fremdling. Matchen slutade 1-3 och tjejerna hade rejält bråttom efter matchen för att hinna äta och åka ut till Tylösand.

Även vi tillbringade en del av eftermiddagen i Tylösand i det härliga vädret samt åt fantastiskt god glass hos Riccardos i Möllegård. Vi försökte även titta på simfinaler på SM-veckan, men trots att vi fått höra att det skulle vara gratis ville de ha betalt för entren, så vi åkte därifrån igen. Nu är vi tillbaka på hotellet och smörjer in solbrännan med after sun, efter att ha ätit tunnbrödsrulle till middag.

tisdag 28 juni 2011

SM-veckan

Utöver Elitläger är det även SM-vecka i Halmstad, där flera mindre sporter samlat sina SM för att dra till större massmediellt intresse. Bland annat spelas det squash i en glasbur på torget.

Jag hoppas även hinna med att se kanotpolo på Nissan, däremot hinner vi åka hem innan Beach Wrestling avgörs på söndag...

Lite av en mellandag

Efter ett sent träningspass på måndagen var det ett tidigt träningspass i morse. Tydligen hade man lagt in måndagsträningen för att få ledigt för tjejerna att se Sveriges VM-match på TV i dag. Målvakterna arbetade med djupledspass/friläge och både där och hos utespelarna började en del tjejer se lite sega ut. Inte konstigt egentligen, de har haft ett tufft schema sedan de kom i söndags.
På eftermiddagen var det informationsmöte för intresserade föräldrar och andra. Nu sitter jag på hotellrummet och ser Sveriges match på TV. Hoppas man snart sätter någon av målchanserna...

Eftersom jag fick höra att tjejerna gillade att jag la ut matchbilder kommer ytterligare två bilder från gårdagens match.

måndag 27 juni 2011

Uppland fick det tufft mot Värmland

Premiärmatch på Elitlägret och premiär för Upplands nya matchdräkt. Första halvlek var rolig att titta på, båda lagen försökte spela sig framåt och skapade målchanser. Andra halvlek kanske hade varit rolig om man vardit värmlänning... Uppland lyckades inte skapa någon variation i sina uppspel och kom knappt i anfall på hela halvleken. Försvarsmässigt var det stirrigt och Värmland hade press merparten av halvleken. Till slut fick man också ett mål efter slarv hos Uppland. Dottern satt på bänken hela matchen, vi hoppas få se henne på onsdagsmatchen.

söndag 26 juni 2011

På plats i Halmstad

Upplandslaget har kommit fram till Elitlägret och haft sitt första träningspass. Även jag har kommit fram, men är bara åskådare.

Målvaktsträningen hölls i två halva pass, med en målvakt per distrikt på respektive pass. Eller i alla fall ungefär så, det verkade lite rörigt vilka som var med och inte och det såg ut som om det var några distrikt som skickade båda målvakterna på samma pass. Dottern fick köra andra passet vilket gjorde att hon inledde med passningsövningar tillsammans med utespelarna under första halvan av träningen. De flesta spelare verkade lite spända och det var ganska många felpass.

Målvaktsträningen handlade helt om spel med fötterna och avslutades med en riktigt bra övning som jag tänker utnyttja själv! Den påminde en hel del om den spelövning jag lärde mig av Erik Hamren. De tjejer jag kört den med vet vilken jag pratar om, annars ger min "name dropping" eventuellt några extra träffar hos sökmotorerna....

lördag 25 juni 2011

Vem har tvingats lämna återbud?

Sent i går kväll upptäckte dottern att en av reserverna till Elitlägret hade fått veta att hon skulle följa med genom att någon annan gratulerade henne på Facebook. Genast uppstod frågan "vem är det som inte skall åka med"? Trots en del letande gick det inte att hitta vem som fått lov att avstå eller varför, däremot verkade det vara ytterligare en reserv som fått veta att hon skulle få åka på det "häftigaste i fotbollskarriären" (enligt många som varit där). Alltså är det två av de ursprungligen uttagna som tvingats tacka nej.

I dag har vi i alla fall fått verifierat att det inte är någon av de tre nuvarande eller den förra lagkamraten, det var ju skönt. Samtidigt måste det vara jättetrist för de som blivit uttagna men inte kan åka med, oavsett vem det handlar om. Exakt vilka det är lär vi upptäcka i morgon bitti när tjejerna samlas i Uppsala.

Tyvärr får man bara en chans till Elitlägret, är man inte uttagen eller inte kan åka nu kommer man aldrig dit. Kanske skulle det införas ytterligare chanser, ett Elitläger 16 och ett Elitläger 17? Då skulle det avdramatiseras lite och bättre synas att man alltid har chansen även om man inte kommer med som femtonåring. Skulle det göra att fler tjejer spelade fotboll längre och kanske fick en ytterligare drivkraft till att satsa vidare mot damfotbollen?

torsdag 23 juni 2011

Målvaktshandskar

det är inte lätt att hitta målvaktshandskar anpassade för damhänder. Jag vet inte om alla andra dammålvakter har riktigt stora och breda händer men dottern har i alla fall normala damhänder, dvs någon centimeter smalare än en normal manshand med samma storlek.

Under de senaste säsongerna har dottern använt Reusch Xena som handske, det är en damhandske som är smalare än "vanliga" handskar och dottern tycker den sitter perfekt. Nu har den utgått och går inte längre att få tag i. Inför Elitlägret fanns det behov av att skaffa in ett nytt par handskar, vilket gjort att vi varit runt och provat en hel del varianter och även letat på nätet och via telefon efter ställen där det kanske kunnat finnas några Xena kvar. Tyvärr fick vi ge upp jakten och sikta in oss på en annan modell, vilket gjorde att jag åkte till Heby för att hämta två olika par Uhlsport i damstorlek.

Dessutom fick vi hjälp av en bekant med goda kontakter att hitta ett par Reusch Xena, antagligen det sista paret som går att uppbringa. Nu är dottern välförsedd till Halmstad och förhoppningsvis till hösten, vilket ger mer tid till att känna efter vilken handske som kan bli det nya förstavalet. Jag är dock förvånad över att det inte finns fler handskar anpassade för smalare händer, eller finns det fast de inte tas in av sportbutikskedjorna?

söndag 19 juni 2011

Clarence "Big Man" Clemons

Trots samling med distriktslaget tar vi ett steg tillbaka från fotbollen i dag och sörjer Clarence Clemons. Tack för allt du bidragit med på scen tillsammans med Bruce under alla dessa år, du kommer att vara saknad....

lördag 18 juni 2011

IG

I dag var insatsen på matchen dålig, det märktes tydligt att det saknades rutinerade spelare som kunde ta tag i laget. Man lyckades hålla tätt bakåt till en början, sedan ramlade det in mål med viss regelbundenhet. 0-3 i halvtid blev 0-8 till slut.
Vikarierande målvakt kämpade tappert och gjorde ett par riktigt bra ingripanden.
Hon som får vikariera i mål för dottern gör en godkänd insats med tanke på att hon inte är målvakt. Säkert skulle en skolad målavkt agerat annorlunda i en del situationer, men hon får i alla fall göra en riktigt bra räddning i vardera halvleken. Tyvärr får hon inte så mycket hjälp av ett stundtals väldigt passivt och tveksamt försvarsspel.

GUSK är helt klart det bättre laget i dag. Säkert hade matchen blivit mycket jämnare om inte flera nyckelspelare saknats i Håbo, samtidigt vet vi inte vem som eventuellt saknades i GUSK heller.
Vi var lite lättskrämda i försvarsspelet.
Hemmalaget får betyget "IG" i dag. Tyvärr måste även domaren få samma betyg, det togs en mängd felaktiga beslut när filmningar och rop på frisparkar gav utdelning flera gånger, liksom även felbeslut när det gällde offside. Betyget "IG" ges också till den GUSK-spelare som "firade" ett mål genom att tjonga iväg extrabollen bredvid målet långt ut naturen, fullständigt onödigt och riktigt barnsligt.

Fotomodeller

Inför dagens match var lokalsport.nu och fotograferade tjejerna som skall till Elitlägret. De fick varsin tröja och fick ställa upp i avbytarbåset i två olika poser, sedan var det individuella foton.

fredag 17 juni 2011

Lugn fotbollsvecka

Med dottern skadad har det varit en lugn fotbollsvecka. I tisdags åkte jag till Uppsala och tittade på ett av Upplands bästa F97-lag när de spelade match i F95-serien och i onsdags hann jag med att se en match i F96-serien där tre F97-spelare deltog.

I går åkte dottern och jag in till träningen så att jag kunde köra lite extraträning med den spelare som blir målvakt på lördagens match i dotterns frånvaro. Vi skall naturligtvis åka och titta på matchen på lördag samt åka till Uppsala för sista träffen med Upplandslaget innan avresan till Halmstad (dottern alltså, själv tänkte jag hinna se en F97-match i Bälinge innan Upplandslaget har träningsmatch på eftermiddagen) på söndag. Så det blir ju en del fotboll även en lugn vecka....

Lite synd att vi skall ha gäster i kväll, annars hade jag hunnit se Fannas damer möta Mariehamn. Nu kanske vi kan ta en snabb hundpromenad mot slutet av matchen, så hinner jag kanske se några minuter i alla fall...

måndag 13 juni 2011

Stukning

Det blev glada besked på Närakuten i Uppsala. Först blev uttagningen till Elitlägret officiell, sedan fick vi veta att det inte var någon skelettskada i tummen. Läkaren demonstrerade de tre olika nivåerna på skador i ledbanden och gav domen - stukning, två veckors vila.

Dottern verkligen sken av lättnad och glädje, det innebär att resan till Halmstad är räddad!

Väntan över - fortsatt väntan

Så kom då kallelsen till Elitlägret. Dottern och de tre övriga från Håbo kom med. Från gamla klubben, Fanna, kom bara en ytterligare spelare med.

Nu väntar vi bara, sedan 08.30, på att få komma in på röntgen...

söndag 12 juni 2011

Mycket väntan...

Det har varit en dag, och en helg, fylld av väntan. Först är det väntan på att få uttagningen till Elitlägret, förhoppningsvis kommer den ut i morgon. Återstår att se om den väntan varit förgäves...


Östervålas 1-0 mål. Illa, illa, men vid nästa mål blev det värre...
Bortamatchen mot Östervåla började bra, men man föll snart in i hemmalagets låga matchtempo vilket gjorde att Östervåla kunde ta över spelet. 1-0 kom på ett friläge och även vid 2-0 var det en hemmaspelare som sprang sig fri. Den gången var det dock misstänkt likt offside, dessutom en försvarare som jagade med bättre. Dottern fick fingrarna på bollen, men tyvärr även motståndarens fot på tummen vilket gjorde att matchen var slut för hennes del strax innan halvtidsvilan. matchen slutade så småningom 5-0.

Dottern och jag for direkt efter skadan till Uppsala för ett besök på akuten. Efter en kvarts väntan där fick vi veta att vi i stället skulle till närakuten på Samariterhemmet. Efter att vi letat oss dit och anmält oss fick vi vänta ytterligare en timme och en kvart innan vi fick träffa en sköterska för att få två Alvedon och en anmodan att återkomma i morgon för att få röntga. Vi gjorde ett tappert försök att argumentera för att få röntga redan i kväll, men det var lönlöst.

På vägen hem stannade vi på McDonalds och fick vänta på den enda öppna kassan bakom ett helt gäng med killar. Efter att vi äntligen fått beställa fick vi veta att vi fick vänta en stund, vilket blev en ganska lång stund och när jag frågade om maten bad de om ursäkt att den dröjt och bjöd på en extra dricka.

Nu får vi vänta över natten för att sedan åka tillbaka till Uppsala för röntgen och undersökning. Vi håller tummarna för att det blir positiva besked, ja inte dottern då eftersom det gör för ont att röra tummen....

onsdag 8 juni 2011

Snabba ryck till match

På vägen hem från jobbet kom jag att tänka på att det skulle vara en hel det F97-tjejer som spelade i matchen mellan Bälinge och Fanna i F95-serien. Direkt när jag kom innanför dörren ringde jag och kollade upp lite vilka spelare som skulle spela och slängde mig direkt i bilen för att åka och se matchen.

Tyvärr hann jag inte med någon middag så jag var rätt hungrig när jag kom hem igen fyra timmar senare, men inte värre än vad en limpmacka med stekt ägg på kunde råda bot på. Tur att man har en förstående hustru, som låter mig sticka iväg så på kort varsel...

Medias opartiska granskning...

Jag har hittat tre referat från gårdagens match i olika media. Redan i går kväll publicerade UNT (Uppsala Nya Tidning) en notis på nätet om matchen. Trots att man säger sig satsa på att bevaka den Uppländska fotbollen har man bara pratat med bortalagets tränare som får ge sin vinkling av matchen. Man har inte ens bemödat sig med att ta reda på hemmalagets målskyttar till faktarutan, där man dessutom anger att det var division 4.

Även EP (Enköpings Posten), som "storsatsar" på att bevaka alla de lokala lagens matcher, har bara pratat med bortalagets tränare vilket ger samma vinklade bild av händelserna på planen. Men man har åtminstone fått med alla målskyttar i texten. Tyvärr publicerar EP inget på nätet, så det blev till att vänta tills den tryckta tidningen damp ner i brevlådan.

Nu på morgonen har även lokalsport.nu skrivit om matchen. Där har man pratat med båda tränarna, vilket tydligt visar hur olika man ser på matchen. Min egen uppfattning är väl att första halvlek var ganska jämn. Första kvarten i andra halvlek dominerade Håbo och hade tre bra målchanser utöver målet. Sista halvtimmen dominerade Fanna, men utan att skapa mer farligheter än ett antal hörnor utöver målet.

Jag har alltid skrivit matchreferat från flicklagets matcher under alla år och de har naturligtvis varit vinklade utifrån mitt perspektiv. Jag vet vad vi pratat om att vi skall göra, jag vet hur vi vill spela taktiskt och jag vet vad de olika spelarna kan förväntas göra på planen. Det ger naturligtvis en bild utifrån det perspektivet, vilket är ok för den egna hemsidan. Skriver man, förmodat, neutrala referat i media måste man nog bemöda sig mer att vara neutral.

Varför hade varken UNT, EP eller lokalsport.nu en egen reporter på plats? Det var trots allt ett lokalderby i den högsta lokala damserien. Dessutom hade det varit väldigt intressant att läsa vad en neutral, närvarande, reporter skrivit om matchen.

tisdag 7 juni 2011

2-2 mot serieledarna!

Vi fick se en riktigt bra match när serieledarna Fanna BK, dotterns förra klubb, kom för att spela derby. Innan matchen hade fokus varit på att arbeta rätt med press och understöd, vilket tjejerna klarade bra. Lite oturligt hamnar laget i underläge, men kan kvittera på straff innan halvleken är över.
Starkt defensivt arbete
I början på andra halvlek spelar laget riktigt bra och skapar flera goda målchanser. Till slut kommer 2-1, vilket blir starten på en stark offensiv från motståndarna under de sista 25 minuterna. Laget orkar inte riktigt stå emot, vilket ger flera chanser och halvchanser till en kvittering. När det blir 2-2 är det väl mest en halvchans, en boll från kanten som dottern nog borde varit mer aktiv på men nu hinner en motståndare sno åt sig bollen och slå den i mål.
Linn, en av många hårt arbetande spelare
Sett över hela matchen är oavgjort nog rättvist men med lite bättre ork sista halvtimmen kunde det mycket väl blivit tre poäng, under stor del av matchen var vi det bättre laget. Dottern gör kanske inte sin bästa match för säsongen, det blev lite slarv både vid kvitteringen och även några minuter senare när hon gav bort en hörna. Men vi är glada åt poängen och den insats laget gör som helhet, vi hoppas på en minst lika bra prestation i helgens bortamatch.

söndag 5 juni 2011

Skönt att inte bo på Åland

Tittade en stund på gamla flicklagets match mot Mariehamn nu på eftermiddagen och kunde konstatera att det är skönt att man som fotbollsförälder inte bor på Åland. Måste vara jättejobbigt att varannan helg från maj till september åka morgonfärjan till Sverige för en heldag, bara för att se tjejerna spela 2x40 minuter fotboll. Mamman till en av mina gamla flicklagsspelare sa att de tyckte det skulle bli kul med bortamatch på Åland, men att det var skönt att de bara behövde åka dit en gång under säsongen.

lördag 4 juni 2011

Avslutande match mot Stockholm

Återigen en dag med kanonväder. Kanon för oss i publiken alltså, det måste bli rätt jobbigt att träna och spela i värmen. Morgonens träningspass ägnades mest åt uppspelsövningar. De två målvakter som skulle spela eftermiddagens match fick ta det ganska lugnt och bland anant spela lite fotbollstennis med den gruppen av utespelare som skulle stå över dagens match. Efter lunch var det dags att möta Stockholm, som på papperet såg riktigt starka ut.
Uppvärmning inför dagens match
Målvakterna hade tillsammans med målvaktstränaren diskuterat vem som skulle spela vilken halva av matchen och beslutet blev att dottern skulle spela sista halvan. Matchen spelades i 3x30 minuter och Uppland lyckades hålla spelet väl uppe den första halvtimmen, med förstauppställningen på planen. Med bara någon minut till första pausvilan kunde Stockholm ta ledningen genom ett snyggt, och otagbart, skott.

I den andra perioden fortsatte Uppland att spela bra. Dottern kom in efter drygt 12 minuter för sin halva av matchen, och Stockholm hade inte någon riktigt bra chans under hela mellanperioden. Däremot var det riktigt nära att Uppland kunde kvittera, men bollen tog i ribban.
Nära kvittering för Uppland
De sista 30 minuterna tog Stockholm över helt. Dels började orken ta slut hos många av de Uppländska tjejerna, dels kastade man om spelarna ganska rejält i olika, och ovana, positioner. Man orkade bara skapa någon enstaka framstöt, det handlade mest om ett ganska stort Stockholmstryck mot det egna målet. Stockholm gör 0-2 på ett skott från samma position som man gjorde sitt första mål, skillnaden är bara att skottet går längs marken denna gång. Man gör även 0-3 efter en hörna. Dottern är bra med i spelet och gör egentligen inga misstag alls, men fyra riktigt bra målvaktsingripanden under perioden. Dels ett inlägg i straffområdet där hon tydligt tar bollen precis före den framrusande anfallaren, dels ett friläge där hon lägger sig och tar bollen. Hon stoppar också två skott med fina räddningar, först ett skott från nära håll som hon kan styra över ribban, sedan ett skott i samma hörn som 0-2 målet där hon hinner ner och rädda.

Räddning! Dottern styr bollen över ribban
Under matchen hör jag några andra spelarföräldrar som berömmer dotterns insats i målet och efter matchen får jag av målvaktstränaren höra att både Stockholms målvaktstränare och förbundskaptenen för F95-landslaget kommenterat hur duktiga bägge målvakterna var!

fredag 3 juni 2011

Första matchen för distriktslaget

I morse var det premiärdags, första matchen för distriktslaget F96. Västmanland stod för motståndet och precis som vi spekulerade om i går hade Uppland valt att spara "A-uppställningen" till morgondagens match mot Stockholm. Tre av mina gamla flicklagsspelare var med i dagens match och alla fick rejält med speltid, men kanske inte bara i de positioner de brukar spela på i klubblaget.
Tre Fannatjejer fångade på samma bild i matchen mot Västmanland
Västmanland var det bättre laget i en ganska tråkig fotbollsmatch. De vann med 3-1 till slut efter att Uppland tagit ledningen på ett snyggt mål efter en hörna. Domarna som dömer är också under utbildning, precis som spelarna, och gav en tveksam straff efter en "hands" på mållinjen från en av mina gamla flickspelare.
Straffmål till Västmanland, Linn i målet når den nästan
Efter lunch hann jag se Uppland möta Stockholm i F95, där man såg hur mycket skillnad ett år kan göra. Bra spel från båda lagen, men Stockholm var starkare på slutet. Dagen avslutades med ett nytt träningspass för F96-gruppen, där man fokuserade på förflyttningar i försvarsspelet och ett par olika uppspelsvarianter. Målvakterna körde återigen mest för sig själva, men var med som enda motståndare i uppspelsövningarna. Dottern och den andra målvakten som skall spela morgondagens match fick kliva av till den övningen och i stället titta på från sidlinjen.
Målvaktsteori. Hur svårt skall det vara, det är väl bara att fånga bollen?

torsdag 2 juni 2011

Eftermiddagspass och uttagning till match

Jag promenerade med hunden till eftermiddagens träningspass. Eftersom hunden är gammal innebär det att han blir trött till kvällen och jag slipper ta en längre promenad då. Eftersom jag är gammal innebär det att jag sov middag i 90 minuter när jag kom hem, eller egentligen i 2x45 minuter eftersom telefonen ringde mitt i tuppluren.
Tre av de tjejer jag håller tummarna för under helgen, två från gamla flicklaget och en från nya damlaget. Dessutom dottern i bakgrunden, så egentligen är det väl fyra jag håller tummarna för...
På eftermiddagens träningspass jobbade de en hel del med pressteknik, det var ganska många som inte verkade ha kläm på hur man skulle göra. Målvakterna höll sig för sig själva och man spelade inget tvåmålsspel. Vi vid sidan av planen funderade på hur indelningen i olika färger på västarna var gjord. Hade man nivågrupperat eller var det blandat helt fritt? Fanns det en koppling till de kommande matcherna fredag och lördag? Hur skulle de lagen se ut, en tänkbar Halmstadstrupp i ena matchen och övriga i den andra matchen? För att citera Lisa Ekdahl - "vem vet inte du, vem vet inte jag..."
Ytterligare ett par tjejer från nya damlaget, dessa i röda västar. Betyder det något?
Nyss ringde dottern och berättade att hon skall spela matchen på lördag, mot Stockholm som antagligen blir en betydligt tuffare match än den mot Västmanland under fredagen. Det skall bli spännande att se, men självklart skall jag även se morgondagens match...

Enköpingslägret torsdag förmiddag

I helgen samlas det distriktslag från Uppland, Västmanland och Stockholm i Enköping för träningscamper. För Upplands F96 är det Camp 3, det sista innan Elitlägret. Förbundskaptenen för F95-landslaget, Cancan Olsson, ledde förmiddagens pass för utespelarna.
Förbundskapten Cancan ledde förmiddagens träning
Full fart på spelarna
Målvakterna höll som vanligt till för sig själva och jobbade mest med fötterna och med höga bollar. Som avslutning spelade man tvåmål, där målvakterna i ena målet aldrig fick en boll mot sig och målvakterna i det andra målet släppte in de båda skott som kom. Livet som målvakt är otacksamt....
Genomgång inför en höjdbollsövning

Tanden som ny

Trots min stora tandläkarskräck gick det bra i dag. Eller egentligen är det väl inte tandläkaren jag är rädd för, snarare det de gör. Nu har jag i alla fall en nylagad och fin tand...