onsdag 30 mars 2011

Enköpingsalliansen

Vid kvällens årsmöte valds jag in i styrelsen för Enköpingsalliansen. Exakt vad det kommer att innebära återstår väl att se, men det är alltid intressant att arbeta med fotboll ur ett nytt perspektiv.

måndag 28 mars 2011

Lång nervös väntan på biljetter

I dag släpptes biljetterna till Chelsea - West Ham, som spelas den lördagen då dottern och jag är i London. Biljettsläpp skulle vara kl. 08.00 svensk tid och jag kopplade upp mig redan kvart i, bara för att mötas av en "kö" för att bli insläppt.

Nu äntligen, efter nästan 1,5 timme kom jag in och kunde beställa två biljetter. Stor lättnad. Jag hade redan börjat titta efter andra alternativ för biljettköp, men nu slipper jag det (och den extra kostnaden det skulle innebära).

Förresten, säg inget till dottern. Det skall bli en överraskning...

söndag 27 mars 2011

Observatörsarbete

I dag var jag på information om observatörsarbetet inför distriktslagsuttagningarna för F97. I morgon börjar arbetet med att ringa runt till "mina" föreningar för att kartlägga var det spelar F97-tjejer, de kan finnas i F97-lag, yngre lag, äldre lag, damlag eller pojklag. Till säsongsstarten gäller det att veta vilka lag vi behöver titta på för att ge alla tjejer en chans att synas.

Efter mötet, och en lunch, hann jag hem och se sista minuterna av dotterns match med u-laget. Vi fick se ett snyggt segermål på nick, 3-2. Dottern var inte inblandad i spelet den stund jag hann se, hon fick ta två fasta situationer bara.

lördag 26 mars 2011

Blåsigt och kyligt

Det var blåsigt och kyligt, framför allt när solen gick i moln, när dottern spelade sista matchen i Upplandscupen. Fanna stod för motståndet och var steget bättre matchen igenom. Första halvlek, i motvinden, ser det ganska bra ut försvarsmässigt. Man hamnar i underläge 0-1 efter ett långskott, där dottern borde korrigerat sin position innan skottet.

I andra halvlek spelar laget betydligt sämre och förlusten skrivs till 0-4. Dottern får i alla fall göra en del bra ingripanden och kan inte vara helt missnöjd med sin egen insats. I morgon är det match mot Fanna igen, men då är det de båda föreningarnas utvecklingslag som möts. Dottern får då en ny chans mellan stolparna, då hon var den enda tillgängliga målvakten denna helg.

Själv satt jag rejält påpälsad och tyckte det var skönt att få komma ut ur huset efter två veckors sjukdom. Känner efteråt att det tog rejält, så nu sitter jag i TV-soffan och halvsover.....

torsdag 24 mars 2011

Danmarks bomb!

Danmark släppte verkligen en rejäl bomb i dag då man meddelade att man drar sig ur division 1. Under året kommer man att satsa på Danmarks DFF i division 2 för att därefter flytta över den verksamheten till Sirius, i syfte att skapa en allsvensk damfotbollsförening i Uppsala.

Tanken är att man i år skall vinna division 2 och starta upp en fotbollsakademi, motsvarade den som Sirius redan har startat på pojksidan. Under nästa år skall man spela i division 1 (igen) och även i F17 Elit (som allsvenska- och division 1 klubbar erbjuds göra). Året därpå, 2013, skall man vinna division 1 för att redan 2014 vara uppe i allsvenskan.

Det känns som ett sent besked, Danmark har värvat tjejer under hela vintern. Dessa tjejer har naturligtvis valt Danmark baserat på vad de kunnat visa, bland annat att de skall ha lag i division 1 och division 2. Nu kan man "tvingas kvar" för att man redan hunnit anpassa sig till Danmark och därmed har svårt att gå till något annat lag. Kanske är detta avsiktligt?

Det blir inte helt lätt att garantera en serieseger i division 2 om man tappar spelarna av division 1 kvalitet, det går inte att garantera ens om man får behålla alla spelare. Men hela planen lutar sig tungt på att man skall spela i division 1 igen redan under 2012. Annars får man inte spela F17 Elit, och målsättningen med att nå allsvenskan till 2014 blir väldigt svår att nå.

Självklart är det bra om det finns intresse för en satsning på damfotbollen i Uppland (Uppsala), men helt klart är att detta kan rita om fotbollskartan rätt ordentligt. Till att börja med är det frågan om något annat lag kommer att erbjudas (och acceptera) den tomma platsen i division 1, så det är fler ställen än i Uppland det kan bli lite rörigt...

måndag 21 mars 2011

Höll nollan i debuten

Äntligen var det dags för debut på riktigt. Första 11-mannamatchen för nya klubben blev borta mot Rosersberg i Upplandscupen. Tyvärr kunde jag inte vara på plats själv, lunginflammationen satte stopp. Och tur var kanske det. Varje gång jag ringde hustrun för att höra hur det gick i matchen fick jag "0-0 fortfarande, vi fryser" till svar.

Ett misstag i första halvlek kunde blivit kostsamt, hon gav bort bollen till en motståndare som lyckligtvis inte kunde förvalta chansen. Annars hade det gått bra enligt hustru och dotter.

I Upplandscupen slår man straffar efter en oavgjord match, ifall man eventuellt behöver skilja lagen åt i tabellen så småningom. Dottern räddade en straff men det räckte inte, utan man förlorade straffläggningen med 1-3.

lördag 19 mars 2011

Sjukskriven

Senast jag var sjukskriven var under OS i Nagano 1998, nu är det dags igen. Efter en veckas kamp med hosta, slem och ont i kroppen släpade hustrun med mig till läkaren i dag. Domen? Lunginflammation och sjukskriven minst en, möjligen två, veckor.

fredag 18 mars 2011

Spelarmöte

Varken dottern eller jag var friska nog för att gå på gårdagens träning, men eftersom det var ett obligatoriskt spelarmöte i samband med träningen åkte vi dit ändå. På mötet, som tjejerna höll helt själva, valde man ett spelarråd. Det var en ganska tydlig bild över vilka spelare man ville ha som representanter där. Dottern? Nä, hon fick inte en enda röst.

Den enda av oss som fick något i går var jag. I mitt fall var det två pikétröjor med klubbmärke på. Jag har inte provat dem än, men de såg väldigt stora ut. Det blir nog bra, då har man att växa i....

tisdag 15 mars 2011

Ledarbarn

Under Camp 2 slogs jag av att det var rätt många av de närvarande spelarna som jag kände igen som varandes barn till ledare i de olika lagen. Lite efterforskningar på nätet har gett mig rätt i den uppfattningen. Totalt var det spelare från 18 olika föreningar kallade till campen. Från minst hälften av dessa föreningar deltog minst en spelare som är barn till en av ledarna i laget. Detta innebär att nästan en tredjedel av de kallade spelarna är ledarbarn. Vad beror detta på?

Rent statistiskt borde andelen ledarbarn vara lägre. Statistiskt, om man tänker sig att det i ett lag med 18 spelare kanske finns tre ledare, så borde var sjätte spelare på campen vara ledarbarn. Andelen i verkligheten är alltså dubbelt så hög. Av de ledare jag känner är det ingen som spelat på yttersta elitnivå, även om en del har spelat rimligt högt upp i divisionerna. Själv slutade jag min aktiva karriär redan som ungdomsspelare och min kollega i flicklaget, vars dotter också var på campen, slutade som junior. Nedärvd förmåga kan inte vara svaret. De flesta ledarna har dessutom varit med sedan tjejerna började sparka boll i sexårsåldern, det är alltså inte så att ledarna börjat som ledare för att deras döttrar varit "talanger".

Min teori är att det antagligen beror på en kombination av intresse och träningstid. Är föräldern tränare finns det antagligen ett intresse för fotbollen i familjen, detta smittar naturligtvis ofta av sig på barnen. Dessutom, om föräldern ändå skall på träningen finns det sällan någon anledning för barnet att inte också gå på träningen. Det finns studier som visar att man, utöver talang, behöver 10 000 timmars övning för att bli riktigt bra på något. Kan det vara så enkelt att ledarbarnen oftare har kommit en bit längre på väg mot dessa 10 000 timmar?

Undrar om det finns utrymme för ett undersökande projekt med SISU-pengar? Är det likadant i hela Sverige? I hela världen? Är det även i Sao Paulos stadslag oproportionerligt många ledarbarn? Jag tror detta behöver undersökas på plats....

måndag 14 mars 2011

Uppsakattad?

Jag har under drygt tretton månader varit målvaktstränare i gamla föreningens damlag. Det tror jag i alla fall. Eftersom jag för tidbok över all tid jag lägger ner på fotbollen vet jag i alla fall att jag mellan december -09 och januari -11 deltog på 58 träningar med damlaget.

I går var det årsmöte i gamla föreningen. Tyvärr hann jag inte vara med, men jag hann i alla fall in och hämta årsmöteshandlingarna. Bland dessa finns lagens verksamhetsberättelser, där en post handlar om vilka ledare man haft under det gångna året. Där kan jag i damlagets verksamhetsberättelse konstatera att jag i alla fall inte funnits med som ledare under 2010, så antagligen har jag missuppfattat min roll som målvaktstränare...

söndag 13 mars 2011

Första matchen i Upplandscupen

Årets första 11-mannamatch spelades på konstgräset i Enköping. Tyvärr kom vi till start med ett försvagat lag då det var flera som lämnat återbud, och ännu mer tyvärr var det flera av de fysiskt närvarande som inte verkade vara helt närvarande i spelet heller. Det blev bandysiffror, förlust med hela 2-7.

Dottern har haft det bra på Camp 2 och återigen fått positiv feedback. Hon fick skjuts till Bålsta med en av de förra lagkamraternas pappa, så vi slapp åka ända till Roslagsbro för att hämta henne. Nu kommer jag inte att behöva köar mer bil i dag och kan äntligen ta en whisky i ett försök att bota min förkylning, eller i alla fall må bättre trots att jag är förkyld.

lördag 12 mars 2011

En lång dag i vårvintervädret

Dagen har tillbringats i Roslagsbro, antagligen den plats i Uppland som ligger längst från Enköping? Avresa kl. 07.00 och hemma igen strax före kl. 20.00. Dottern och övriga distriktslagsspelare är naturligtvis kvar på campen, men får klara sig utan mig i dag.

Dagen innehöll två praktikpass. För målvakterna var det spel med fötterna under första passet och mest grepp och fallteknin under andra passet. Det var rätt skön att stå i solen och titta på, förutsatt att man höll sig ur blåsten. Med en halvtimme kvar av sista passet började solne gå ner. Först var det skönt att slippa ha den lågt liggande solen i ögonen, men det tog bara 30 sekunder innan man saknade den eftersom temperaturen direkt gick ner flera grader.

fredag 11 mars 2011

Hoppas på bra väder i helgen

Prognoserna säger att det skall bli ca 4 plusgrader och uppehåll både lördag och söndag, vi får hoppas att de stämmer. För målvakter är det extra viktigt med rimliga väderförhållanden, de har mycket svårare att hålla sig naturligt varma än vad utespelarna har. Dessutom är det inte kul med frusna fingrar.

Själv skall jag titta på under lördagen, så då är det extra viktigt med fint väder. Förresten fick jag glada nyheter i går kväll, när ytterligare en av mina flickspelare blivit inkallad till campen. Hon var med på camp 1, men hade inte kommit med denna gång. Nu får hon chansen ändå, tack vare återbud från någon annan.

onsdag 9 mars 2011

Fotbollsprat

Jag var på ett seminarium i går och träffade där en gammal branschkollega och före detta konkurrent. Vi brukar springa på varandra just på dessa aktiviteter, men även på möten med Upplands FF eftersom han är verksam i en fotbollsförening.

I går pratade vi väldigt lite arbete, vi pratade mest fotboll både före seminariet, på fikarasten och på lunchen. Han skulle bära sängar på fredag kväll, så att dottern och övriga i distriktslaget har någonstans att sova i helgen. Det visade sig för övrigt i dag att en av mina gamla flickspelare kommit med på campen som reserv. Hon skulle egentligen varit med på mellancampen, men den blev inställd. Kul att hon får chansen nu!

måndag 7 mars 2011

Fotbollskommitté

Vi har haft ett möte i fotbollskommittén i gamla föreningen i kväll, vilket var länge sedan vi hade. Viktigaste punkten på dagordningen var att försöka rekrytera nya medlemmar, det var två tänkbara ledamöter på besök i kväll.

Det har varit väldigt variabelt hur mycket arbete vi lagt ner i kommittén. Sista året har det varit väldigt sparsamt med arbete, vilket också märkts på att en del av det vi gjort tidigare inte blivit gjort. Nu hoppas vi på nya tag. Jag blev tillfrågad, men tackade nej, om att ta över ordförandeposten. Jag tycker inte att jag har tid, en uppfattning hustrun delar...

söndag 6 mars 2011

Som Bambi på hal is

Vi tränade på konstgräset i dag, men det var inte riktigt isfritt. Övningarna fick hållas på ett sätt så att risken för halkskador minimerades. Trots det var det ett antal tjejer som drattade i backen på ganska dråpliga sätt. Jag vet att det gör ont och man bör hålla sig för skratt när det händer, men det är svårt att inte dra på smilbanden när det ser så lustigt ut. Nåväl, såvitt jag vet var det ingen som gjorde sig ordentligt illa.

lördag 5 mars 2011

Målskytt

Det var ett ganska svagt motstånd på dagens träningsmatch, som spelades som 3x20 minuter i konstgräshallen i Bro. Dottern fick spela utespelare för att spara lite på det onda fingret. Första perioden spelade hon vänsterback och gjorde två mål. De resterande två perioderna spelade hon anfallare och lyckades göra ytterligare ett mål.

De utespelare som fick hoppa in och hjälpa till i målet hade det ganska lugnt, till största delen fick de agera som en extra back att vända bollen på. I sista perioden hade motståndarna en hygglig målchans, vilket gjorde att tjejen som stod då i alla fall fick göra en räddning.

fredag 4 mars 2011

Vårtecken

Hurra! På söndag har vi, förhoppningsvis, konstgrästräning. Det verkar som om vintern börjar ge med sig, med solens hjälp har vi fått plusgrader på dagarna och i dag regnade det på lunchen. Vårvintern är den enda tid på året då man enbart ser positivt på att det regnar. Dels regnar det, vilket innebär att det inte snöar. Dels hjälper regnet till att smälta undan all den snö som redan ligger på marken. Sa jag förresten att det blir konstgrästräning på söndag? Nu börjar det närma sig fotbollssäsongen...

Träningsoveraller

I dag på träningen fick tjejerna prova träningsoverallerna ur de nya träningskit de skall få. Det visade sig att de var ganska stora i storlekarna, så ingen behövde ens prova den medtagna overallen i storlek L. Däremot behövde flera, inklusive dottern, gå ner till XS på overallsbyxorna.

Själv fick jag mitt första ledarplagg i dag, en regnjacka. Skönt, nu kan man äntligen visa upp sig i representativa kläder. Förutsatt att det är varmt nog att skippa värmejackan förstås, jag tror inte jag får på regnjackan utanpå den...

onsdag 2 mars 2011

Fantastisk fotbollsunderhållning

Tänk om man befunnit sig i London i går... Nu fick jag se årets hittills bästa match på TV i stället. Jag pratar naturligtvis om Chelsea - Manchester United, som var en fantastiskt underhållande fotbollsmatch. Vi fick en första halvlek i högt tempo med två topplag som båda fick spela det spel de gör allra bäst. United anföll med bredd, man svepte ut bollar ända ut till sidlinjen för att försöka få isär motståndarförsvaret. Chelsea anföll med fart och spets, det finns inte många lag som så snabbt kan ställa om så många spelare från försvar till anfall. Trots att United hade mest boll var det Chelsea som hade de bättre chanserna. Helt logiskt var det därför United som ledde i halvtid.

Andra halvlek såg helt annorlunda ut. Fortsatt högt tempo, men mycket mer kamp och fysiskt spel på planen. Chelsea kom in, var mycket aggressivare och tog helt över spelet. Nye mittbacken David Luiz har varit en frisk fläkt i sina första matcher, i går tog han ett par steg ytterligare mot att skriva in sig i alla Chelseahjärtan. Han är uppenbarligen en av de bättre spelande mittbackarna i världen, det har han redan visat. Med en härlig kvittering och bara ett par minuter sedan en rejäl tackling på Rooney, fick han många pluspoäng hos hemmaklacken. Han fick dessutom ett gult kort och borde rimligen fått ett ytterligare kort innan han byttes ut.
David Luiz gör 1-1
Domaren såg nog till matchens bästa när han valde att släppa den situationen, och gjorde samma sak igen när han lät Vidic komma undan med en tillsägelse i stället för sitt andra gula kort. Att sedan Unitedbacken inte förstod att ta det lugnt, utan strax efteråt drog ner Ramires och därmed blev utvisad, kan inte domaren skyllas för. Unitedfans hävdar säkert också att det var en felaktigt dömd straff som avgjorde matchen. Jag kan sträcka mig till att den var hårt dömd, men faktum är att Zhikovs framfart stoppas av en fot i straffområdet.

Tyvärr är det antagligen för sent för att nå ikapp United nu, men det var tre viktiga poäng på vägen mot nästa års Champions League. Dessutom är det alltid skönt att vinna över United.....

tisdag 1 mars 2011

Förlåt alla pendlare

Som jag skrev i morse, man skall inte ropa "hej"...

I kväll blev tåget en dryg timme försenat. Eller egentligen inte, det tåg jag skulle åka med har nog inte avgått än, utan jag kom iväg med tåget som gick en timme efter det tåg jag egentligen skulle åkt med. Antagligen är allt mitt fel eftersom jag var så optimistisk på bloggen i morse, förlåt alla pendlare!

Äntligen går tågen som vanligt igen

Jag höll på att skriva att tågen går som de skall, men det hade inte varit riktigt korrekt. Efter två månader av inställda turer har man äntligen börjat köra 6.44-tåget mot Stockholm igen. Att det dessutom sker den veckan som Västerås har sportlov gör det extra bra, i morse fanns det gott om sittplatser tillgängliga för omväxlings skull. I går hade man dock lyckats tappa bort ett par vagnar, och ställt in det tidigare tåget, så då var det ståplats som vanligt och på väg hem i går var tåget 20 minuter sent...

Risken är väl bara att man ropar "hej" lite för tidigt och att det i morgon är helt stopp i trafiken, det skulle inte förvåna alls med SJ...